Showroom v Berouně!

Možno objednat zkoušení!

Rezervovat
Zákaznická podpora:+420 732 769 291info@monilu.cz

Návod: Zdravé stravování hravě nejen pro maminky

Jak se začít zdravě stravovat

Z jakého důvod bychom vlastně měli jíst zdravě a sportovat? Zdravá strava a sport jsou důležité pro naše zdraví, ale i psychickou pohodu, nemluvě o estetickém hledisku. Přečtěte si několik tipů na to, jak se začít správně stravovat a změnit svůj životní styl.

Ostatně - každá maminka chce přece vypadat skvěle. A v neposlední řadě být příkladem pro své děti, které od nás přejímají vzory. Jedním ze vzorů, které je vhodné předat - je správná životospráva. A mimo jiné - zdravé stravování. Samozřejmě víme, že každý občas zhřeší, ale kdo se po zbytek života stravuje zdravě, tomu to tělo občas promine, pokud to není ač moc často. Pojďme se spolu maminky podívat na to, jak začít a vytrvat. A hlavně - proč to pro sebe udělat ještě dnes. Vaše tělo i vaše děti vám poděkují.

Zdravá strava pomáhá při udržení normální váhy, díky ní máme méně celulitidy, strií a ochablé kůže.

Nemoci spojené s nezdravým životním stylem se nazývají civilizační choroby. Jde především o tato onemocnění:

  • nadváha, obezita
  • cukrovka
  • revmatické nemoci
  • vysoký krevní tlak
  • kardiovaskulární nemoci

I při zhubnutí pouze několika málo kilogramů pocítíte zlepšení vašeho zdravotního stavu.

zdrave-stravovani

Co je zdravý životní styl?

Jde o způsob života, který příznivě působí na psychiku i fyzickou stránku člověka. Nejedná se jen o jídlo a sport, ale o celkový klid a pohodu. Důležitý je dostatek kvalitního spánku a rovnováha mezi prací a odpočinkem. Podstatné jsou i koníčky nebo zkrátka zájmy, které člověku dělají radost. Pro správnou relaxaci slouží „pravidlo tří“. Vyhraďte si pro sebe 3 minuty denně, 3 hodiny za týden, 3 dny v měsíci a 3 týdny jednou za rok.

Abyste žili v duševní, i fyzické pohodě jsou významné také pozitivní rodinné a partnerské vztahy. Velkou část života trávíte v práci, proto by vás měla bavit a neměla by vás příliš stresovat.

Tipy, jak nastartovat zdravý životní styl

Mezi nejdůležitější kritéria toho, abychom se v životě cítili fit, patří jídlo, pohyb a spánek.

1. Spánek

Každý ví, že by měl spát dostatečně dlouhou dobu, ale mnoho lidí to nedodržuje. Člověk by měl spát minimálně 7-8 hodin denně. Spánek kromě únavy, ovlivňuje mnoho dalších věcí. Spánek má pozitivní vliv na náladu, imunitu, plodnost, regeneraci svalů či zranění, mírní stres, ovlivňuje paměť. I o víkendech bychom měli spát přibližně stejně, jako ve všední dny. V ložnici by mělo být chladněji a také tma. Před usnutím nekoukejte do telefonu, zkuste si raději napustit vanu, která tělo zklidní.

2. Jídlo

I když budete jíst zdravě, ale jinak budete málo spát, pít hodně alkoholu nebo kouřit, tak vás zdravé jídlo nezachrání. Zdravé potraviny by měly obsahovat dostatek vitamínů, minerálů a měly by být pestré.

3. Sport

V dnešní době má velké množství lidí sedavé zaměstnání a málo pohybu. Snažte se najít takovou sportovní aktivitu, která vás bude bavit. Jakýkoli pohyb je lepší, než žádný. S tím souvisí i to, že byste se měli více přirozeně hýbat. Většina lidí jezdí všude autem a občas si zacvičí, což může ve výsledku dopadnout špatně, protože tělo není zvyklé na pohyb a může dojít k poranění. Nejlepším přirozeným pohybem je chůze.

nositko01

Jak změnit způsob stravování?

Pokud se rozhodnete do svého zdravého životního stylu zařadit nový zdravější jídelníček, jděte na to postupně. Kdybyste udělali moc změn najednou, mohl by to pro vás být šok, a zklamání z neúspěchu by vedlo ke sklouznutí ke starým zvykům.

  1. Nezdravé jídlo postupně odstraňujte

Začněte pomalu a postupně omezovat nezdravé potraviny. Bude pro vás jednodušší si postupně zvykat. Nejjednodušší je, když nezdravé jídlo začnete konzumovat v menším množství. Nečekejte změnu za jeden den, může to trvat i měsíce, než si zvyknete.

  1. Různé zdravé alternativy

Jestliže milujete čokoládu, kupte si takovou, která obsahuje vysoké procento kakaa. Chutě na sladké zkuste zahnat ovocem. Sušené ovoce či oříšky nahradí chipsy.

  1. Zdravé tuky

Tuky nejsou strašákem, tedy pokud jde o ty zdravé. Ty najdete třeba v avokádu či oříšcích. Také tuky, ve kterých najdete omega3 mastné kyseliny jsou vhodné, ale samozřejmě to nepřehánějte s množstvím.

  1. Přírodní nastartování energie

Zapomeňte na kávu nebo sladkosti, zkuste zeleninové a ovocné šťávy. Energii vám dodá i zdravé a oblíbené smoothie.

  1. Jezte pravidelně

Jídlo byste měli konzumovat minimálně třikrát denně. Pokud vám to bude vyhovovat, jezte i svačiny. Rozhodně nevynechávejte snídani. Když budete celý den hladovět a najíte se až večer, sníte vše, co se vám dostane pod ruku.

  1. Dávejte přednost zelenině a ovoci

Tyto potraviny by měly mít ve vašem jídelníčku dostatečné zastoupení. Nemusíte jíst zeleninu jen syrovou, vhodná je i vařená, dušená či pečená.

zdrava-strava-zelenina

  1. Omezte konzumaci zpracovaných potravin

Klasický bílý rohlík nahraďte celozrnným. Ale nejde jen o pečivo, celozrnné jsou i těstoviny nebo rýže. Pokud tyto potraviny vyměníte za celozrnné, prospějete svému zdraví, ale zároveň budete stále moci tato jídla bez obav konzumovat. Celozrnné potraviny nezpůsobují kolísání krevního cukru a tím pádem nebudete mít tak rychle pocit hladu.

  1. Volte raději nezpracované potraviny

Například fazole si kupte v suchém stavu a doma je namočte a zpracujte. Jestliže pořídíte fazole v rajčatové omáčce, máte navíc tu omáčku. V omáčce se nachází cukr, který není zdravý a navíc při spojení s luštěninami může způsobovat potíže s trávením. Jestliže konzervy prostě máte rádi, kupujte potraviny ve slaném nálevu, který jednoduše vylijete. Sáhnout můžete i po mraženém zboží namísto konzervovaného.

  1. Vyhýbejte se kalorickému pití

Pitný režim je důležitý a rozhodně na něj myslete. Ale k pití je vhodná čistá voda případně neslazené bylinkové čaje. Možná si to ani neuvědomujete, ale cukr v čaji nebo kávě jsou zbytečné kalorie, které přijímáte. To samé platí pro limonády a alkohol.

  1. Omezte přílohy

Pokud chcete zhubnout, musíte omezit sacharidy. Neznamená to, že je zcela vyřadíte z jídelníčku, pouze jen lehce uberete. Místo toho přijdete zeleninu a také bílkoviny. Takže si raději nandejte na talíř více masa než těstovin. Maso vás zasytí na delší dobu. Přílohy můžete nahradit luštěninami.

Do zeleninového salátu přijdete tofu, tempeh, kuřecí maso, naklíčená zrna, ořechy atd. Samotná zelenina vás nezasytí. Dobrým tipem jsou i zeleninové kaše, například z květáku či brokolice.

Důvody, proč jíst zdravěji

  • Hubnutí – pokud chcete zhubnout, zaměřte se primárně na stravu. Hubnutí totiž záleží především na tom, co jíte, nikoli na cvičení.
  • Formování postavy – díky lepšímu jídelníčku a poctivému pitnému režimu se zbavíte oteklých nohou a nafouklého břicha.
  • Lepší pleť – zdravá strava má vliv i na pleť a mladistvý vzhled. Zdravé potraviny bojují proti ekzémům, akné i celulitidě
  • Hezčí vlasy – stejně jako pleť i vlasy jsou ovlivňovány tím, jaké potraviny konzumujete. Zdravé vlasy a nehty potřebují dostatek živin a ty jinak než ze stravy nezískáte.
  • Zpomalení stárnutí – ani používání těch nejdražších krémů vám nepomůže, pokud budete jíst fast food, kouřit a pít alkohol ve velké míře. Ovoce a zelenina obsahují antioxidanty, díky kterým budete vypadat mladší.
  • Kvalitnější spánek – ano, i na spánek a také migrény, má vliv strava. Už jen zvýšení pitného režimu vám pomůže s bolestmi hlavy.
  • Menší únava – i na únavu může mít vliv nekvalitní strava a nedostatek tekutin. Když se rozhodnete začít jíst zdravěji, budete mít rázem více energie.
  • Lepší nálada – pokud se budete cítit dobře po fyzické stránce i vaše psychika se zlepší.
  • Zdravotní stav – díky lepší stravě budete odolnější, posílí se vaše imunita a zkrátka celkově na tom budete po zdravotní stránce lépe. Může dojít i k zlepšení potíží, která vás již trápí.
  • Prevence – díky zdravému životnímu stylu se vyhnete mnoha zdravotním potížím do budoucna. Především vás pravděpodobně nepotkají civilizační nemoci jako cukrovka nebo zvýšený krevní tlak. Stát se to samozřejmě může, ale pravděpodobnost je výrazně nižší, pokud budete dodržovat zásady zdravého životního stylu.
English Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & techka s.r.o.