Showroom v Berouně!

Možno objednat zkoušení!

Rezervovat
Zákaznická podpora:+420 732 769 291info@monilu.cz

Jak správně skladovat dětské oblečení?

Návod, jak skladovat oblečení dětem

To, že máte kvalitní oblečení ještě neznamená, že kvalitním zůstane navěky. Oblečení neovlivňuje jenom proces výroby, ale i to, jak se o něj staráte. Ať už se to týká praní, žehlení, anebo skladování, vše má velký vliv na to, jak rychle se prádlo začne opotřebovávat a ztrácet na kvalitě.

Sezónní oblečení

Největším úskalím je uschovávání oblečení, které je pouze sezónní. Pokud totiž není dostatek místa ve skříni pro všechno oblečení, některé kousky se musí mimo sezónu uschovat jinde. Nejčastěji se jedná o zimní bundy a kabáty, ale i svetry nebo boty.

Takovéto oblečení je možné uchovávat v igelitových pytlech nebo krabicích, nicméně je potřeba zajistit to, aby dovnitř na oblečení nesedal prach a nemohli k němu různí škůdci, jako jsou například moly. Pokud je oblečení dobře zabaleno, může být přes zimu uschováno téměř kdekoli – ať už je to půda nebo úložný prostor v posteli. Oblečení by nemělo být nikde, kam svítí slunce. Barvy na oblečení by totiž mohly vyblednout.

  1. Pouze čisté oblečení

Ještě, než se oblečení po sezóně uschová, je potřeba ho pořádně vyprat a vysušit. Prádlo by se nikdy nemělo balit mokré a špinavé. To platí i pro boty. Před uskladněním je nutné je vyčistit a pořádně vysušit, případně ošetřit prostředkem vhodným pro daný typ bot. Tím se prodlouží životnost bot, takže bez problémů zvládnou další sezónu.

  1. Roztřiďte si to

Oblečení poté roztřiďte podle toho, kdy ho nosíte. Některé kousky využijete již na podzim, některé až v zimě. Jakmile oblečení takto rozlišíte, nestane se vám, že vám na začátku září bude ve skříni překážet zimní bunda.

  1. Uložení

Pokud ukládáte oblečení do skříně a do komínků, s výškou to nepřehánějte. Na kupičce by mělo být maximálně 5 kusů, pak začněte s novým komínkem. Nejen že zátěž na oblečení nebude taková, oblečení se vám navíc bude vyndávat mnohem snáze. Zabráníte tak případnému zničení komínku či zmačkání oblečení.

jak-skladovat-detske-obleceni01

  • Ramínka

Pokud oblečení věšíte na ramínka, dejte si pozor. Drátěná ramínka mohou poničit oblečení. Proto se vyhněte věšení například i svetrů, u kterých by se snadno mohla udělat oka. Navíc hutné a těžké svetry by se zavěšením mohly rychle vytahat. Pokud chcete používat ramínka, aniž byste se museli strachovat o oblečení, kupte si raději ty dřevěné.

  • Vaky

Pokud můžete, ukládejte oblečení do speciálních vyfukovacích vaků. Tak zajistíte, že se oblečení nepoškodí, a zároveň skladování nezabere ani tolik místa. Avšak myslete na to, že oblečení bude potřeba po vyndání vyžehlit, neboť bude zmačkané.

  • Levandule

Pokud doma tyto vaky nemáte, raději do krabice nebo pytle přidejte okvětní lístky levandule nebo pomerančovou kůru. Tyto vůně totiž odpuzují moly. Zkuste se vyhnout sprejům nebo kuličkám proti molům. Ty je sice odradí, ale nepříjemná vůně se dostane až do oblečení, které je posléze potřeba vyprat.

Když není dostatek prostoru

Může nastat i situace, že ve vašem bytě nenajdete dostatek prostoru pro úschovu sezónních, ale i každodenních věcí. Ačkoli se tato situace může zdát zpočátku frustrující, je zdě několik tipů, jak si s tím poradit

Sklad

Jedno z možných řešení zahrnuje pronájem externího prostoru, tedy skladu. V dnešní době je pronájem skladu velmi jednoduchý, stačí si vybrat požadovanou velikost a podepsat smlouvu. Posléze můžete do vašeho skladového prostoru ukládat vše, co vám doma akorát tak překáží. Nemusíte se bát, že by se vám tam někdo vloupal, tyto sklady jsou velmi dobře chráněné.

Protřídit oblečení

Pakliže se vám do pronájmu skladu nechce, je zde razantnější řešení, a to třídění oblečení. Ne vždy oblečení či jiné věci slouží účelu, ke kterému bylo nakoupeno. Kdekdo má doma něco, co na sobě dlouho neměl, ale vzdát se toho zcela nechce. Je to přeci jen pořád hezké, bylo to drahé, možná to dobře poslouží dětem, až budou starší. Výmluv je hodně, pravdou ale je, že je to jen jednodušší rozhodnutí.

V tomto případě je dobré si nad šatníkem v klidu sednout a roztřídit ho na věci, které nosíte, na věci, které mohou dobře posloužit dále, a na věci, které již nikdo neužije. Věci v dobrém stavu můžete zkusit rozdat po rodině, případně prodat na internetu. Využít můžete i charitativní boxy, které oblečení dále předávají těm, kteří to potřebují.

Třídění oblečení by se mělo dělat pravidelně, pokud máte děti. Děti totiž z oblečení rychle vyrostou a to, co unosí jednu sezónu, už druhou neoblečou. Bez třídění by se mohlo stát, že vás hory oblečení zavalí. Než aby se vám zbytečně oblečení povalovalo doma, zkuste je prodat nebo dát někomu, kdo je ještě využije.

Boxy

Pokud se vám nevejde veškeré oblečení do skříně, můžete využít úložné boxy a organizéry. Toto řešení je skvělé v tom, že nejste limitování pouze prostorem ve skříni. Boxy se navíc dají dát téměř kamkoli v bytě, ať už na police nebo jen na zem do obýváku. Navíc je pořídíte v různých barvách, takže se nemůže stát, že by vám do bytu nepasovaly. Pokud se vám doma sejde boxů více, je možné je poskládat na sebe a mít tak dobrý doplněk do interiéru.

Věšák

Pokud potřebujete věci spíše pověsit, než je uložit do boxu, pomoci vám může stojan na oblečení. Dnes na trhu naleznete mnoho věšáků, které jsou vyrobené z různého materiálu. Klasicky najdete věšák z kovu, nicméně můžete si pořídit i ze dřeva. Při věšení oblečení do otevřeného prostoru však musíte dbát na častější úklid. Na oblečení se bude chytat spousta prachu, je proto vhodné častěji uklízet a vysávat.

jak-skladovat-detske-obleceni-veska

Prostory v bytě

Další množností, jak poskládat a uložit oblečení v bytě je vyhrát si s prostory bytu. Ne vždy je toto řešení ovšem možné, uchýlit by se k němu měli především ti, co mají dobrou představivost a dokáží si hrát s prostorem. Například jedním z možných řešení je nevyužitá knihovna. Pakliže nemáte tolik knih a police zejí prázdnotou, můžete tento nevyužitý prostor využít pro vaše oblečení. Stačí jen do polic úhledně vyskládat oblečení a úložný prostor je na světě.

Pokud se vám nechce investovat do kovového věšáku, postačí vám jakákoli tyč. Tu pak umístěte tam, kde se vám nejvíce hodí a líbí a máte další prostor pro vaše oblečení.

S prostorem se dá hrát všemi různými způsoby, je jen na vás, jak a kolik úložného prostoru si zařídíte.

Jak skladovat oblečení pro malé děti?

Skladování dětského oblečení je více náročnější, neboť se snadněji kupí. Dětem totiž málokdy oblečení vydrží do další sezóny. Avšak je zde tendence oblečení přeci jen nechat, protože co kdyby. Pokud ovšem nechcete zažít záplavu oblečení, ve kterém se nevyznáte, nechte se inspirovat těmito jednoduchými radami.

  1. Bazary

Toto se týká všech věkových kategorií, nejvíce to přijde ale vhod, když máte doma miminko. Ty z oblečení rostou totiž jako z vody. Oblečení se pak na nic už nevyužije a zbytečně tak zůstává ve skříni a zabírá místo. První rada proto navádí na nákupy a prodej oblečení v různých internetových bazarech. Prodej je celkem jasný, jakmile oblečení doslouží, bude pravděpodobně pořád ve velmi dobrém stavu, vyhodit jej by byla tedy škoda. Na druhou stranu, nebudete jediní, kdo takovéto oblečení bude prodávat, prodej proto nemusí být úplně snadný. Z toho důvodu se pro nejmenší nedoporučuje kupovat drahé oblečení, neboť by se vám počáteční investice nemusela zcela vrátit.

Pokud oblečení nedokážete prodat, můžete ho darovat dalším rodičům ve vašem blízkém okolí. Jiná možnost je vhodit oblečení do kontejnerů na oblečení. Oblečení z těchto kontejnerů pak jde těm nejpotřebnějším.

  1. Točení oblečení

Tato rada vyžaduje nejdříve to, aby kolem vás byla rozdílná komunita maminek. Pakliže máte kolem sebe děti stejně staré jako to vaše, sotva nějaké oblečení protočíte. Nicméně, pokud jsou kolem vás nejen mladší, ale i starší děti, můžete toho využít. Jednoduše předejte své oblečení mladším dětem a odkupte nebo odpomozte od oblečení u těch starších. Takto se vám nejen nebude hromadit oblečení po dětech doma, ale za oblečení i ušetříte.

  1. Vždy oblečení přeměřujte

Pokud se vám do výměnného obchodu nechce, nebo není tato možnost na stole, nezoufejte. Vždy nové oblečení můžete koupit. Buďte ale opatrní, co se velikosti týče. Každá značka má jiné parametry, a proto se ne vždy bude shodovat velikost. Při nákupu si s sebou vždy berte jeden vzorový kus oblečení a podle něj oblečení přeměřujte. Případně si změřte rozměry a v obchodě si je přeměřujte. Pokud váháte mezi dvěma velikostmi, vždy volte tu větší.

Oblečení nekupujte nikdy najednou, ale snažte se jej doplňovat postupně. Nejen že děti rostou rychle, ale i tak se mění jejich zájmy a koníčky. To, že nakoupíte všechno s dinosaurem se za půl roku nemusí setkat s úspěchem. Vám pak nezbyde nic jiného než překoupit celý šatník. Pokud ale nakoupíte jen něco, nebude obměna šatníku tak drastická.

jak-skladovat-detske-obleceni

  1. Prodlužte délku, prodlužte životnost

Posledním tipem je prodlužování oblečení. U bodýček už tento trend není neobvyklý. K nim se totiž dá přidělat kus látky. Na samotném bodýčku jsou již připravené cvočky, takže máte o práci méně. Pokud prodloužení využijete, můžete oblečení využít ještě pár týdnů.

Na podobném principu fungují náplety. Sice se kus oblečení už nepřicvakává, ale našívá, nicméně oblečení díky tomu využijete klidně i další sezónu. Stačí jen s oblečením dojít ke švadleně, kde se daný kus oblečení prodlouží.

Rad a tipů existuje mnoho, nicméně základ je nepřehánět to a mít přehled o tom, co doma máte. Ať už se jedná o vaše vlastní oblečení, nebo oblečení vašich dětí, nekupujte víc, než je třeba. Tak stejně si každý rok projděte, co je obsahem vaší skříně a zbavte se věcí, které víte, že nebudete potřebovat. V dnešní době je nespočet možností, od prodeje až po dárcovství. V každém případě uděláte někomu radost a vám a vaší skříni se uleví.

English Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & techka s.r.o.