Showroom v Berouně!

Možno objednat zkoušení!

Rezervovat
Zákaznická podpora:+420 732 769 291info@monilu.cz

Jak naučit dítě zvyknout si na nosítko: Tipy a triky pro pohodlné nošení

Nošení dětí v nosítku je stále oblíbenější mezi rodiči po celém světě. Nosítko nabízí nejen praktický způsob, jak mít dítě blízko sebe a zároveň mít volné ruce, ale také posiluje pouto mezi rodičem a dítětem.

Nošení dětí od narození bývá přirozenou pokračující formou těsného kontaktu, který miminka zažívala během těhotenství. Díky tomu, že jsou novorozenci zvyklí na pocit blízkosti a bezpečí, které jim poskytuje mateřské lůno, 99% dětí nemá potřebu si na nošení v nosítku zvykat. Pro ně je to přirozený a uklidňující stav.

Na druhou stranu, pokud začínáte s nošením u staršího dítěte, může se stát, že bude zpočátku netrpělivé a bude potřebovat čas, aby si na úzký kontakt opět zvyklo. Avšak s trochou trpělivosti a s postupným přivykáním dítě rychle zjistí, že je pro něj nošení příjemné a pohodlné.

Je velmi důležité, abyste při prvních pokusech o nošení zůstali klidní. Dítě totiž vnímá vaši nervozitu, a pokud máte obavy, přenese se to i na něj. Nemusíte se bát, že byste dítěti ublížili, zejména pokud jste výběru nosítka věnovali dostatek času a zvolili ergonomický a certifikovaný model. Doporučujeme pečlivě si prostudovat návod, který je součástí balení nosítka, nebo se podívat na video návody, abyste zvládli jeho nastavení a všechny funkce. Je dobré si nosítko nejprve vyzkoušet s plyšákem nebo panenkou, například před zrcadlem. Tak se seznámíte se všemi popruhy a zjistíte, co je potřeba upravit. Získáte tím potřebnou praxi a jistotu, takže nebudete nervózní, až budete nosítko zkoušet s dítětem.

I přes veškerou prvotní snahu však může být pro některé děti (především ty starší) zvykání si na nosítko výzvou. Jak tedy přivést dítě k tomu, aby se v nosítku cítilo pohodlně a bezpečně?

  1. Začněte pomalu

Pokud je vaše dítě nováčkem v nošení, je dobré začít s krátkými intervaly. Nejprve zkuste nosítko použít doma, například při klidné chvilce, kdy je dítě odpočaté a v dobré náladě. Postupně prodlužujte dobu nošení, jak si dítě zvyká.

  1. Vyberte správný okamžik

Je důležité zvolit správný čas pro první použití nosítka. Vyhněte se tomu, abyste dítě dávali do nosítka, když je hladové, unavené nebo podrážděné. Nejlepší čas je, když je dítě dobře naladěné, například po krmení nebo po spánku.

  1. Zapojte hru a zábavu

Aby si dítě zvyklo na nosítko, můžete z něj udělat zábavnou aktivitu. Zkuste zpívat písničky, jemně se pohybovat do rytmu nebo ukazovat zajímavé objekty kolem. Tím odvedete pozornost dítěte od nového pocitu být v nosítku.

  1. Dbejte na pohodlí

Ujistěte se, že je nosítko správně nastavené a že dítě je v něm pohodlně usazené. Látka mezi nožičkami by neměla tlačit v podkolenních jamkách, na výšku by neměla látka zasahovat výše než ke krku, nohy by měly být v ergonomické pozici. Pohodlí výrazně přispívá k tomu, aby se dítě cítilo v nosítku dobře. Více zde.

  1. Používejte známé předměty

Pokud vaše dítě má oblíbenou hračku nebo dečku, zkuste ji vzít s sebou do nosítka. Známý předmět může dítěti pomoci cítit se bezpečněji a uvolněněji.

  1. Buďte trpěliví

Buďte trpěliví a pamatujte, že každé dítě je jedinečné a některé mohou potřebovat více času na to, aby si na nosítko zvykly. Je normální, že stejně jako dítě může plakat v kočárku, může plakat i v nosítku. Důležité je zůstat klidní a zkoušet různé přístupy, které by mohly dítěti pomoci se uvolnit a zvyknout si na nový způsob nošení. Pokud dítě pláče nebo je očividně nespokojené, nepokračujte a zkuste to znovu později. Navíc se u mnoha dětí setkáváme s určitými obdobími, kdy zkrátka nechtějí být v nosítku, ale za týden či dva může být všechno jinak. Je tedy důležité mít na paměti, že to, co nefunguje dnes, může být příště naprosto v pořádku. Trpělivost a pozorování potřeb vašeho dítěte vám pomohou najít ten nejlepší způsob, jak si nošení užít oba.

  1. Konzultujte s ostatními rodiči

Pokud máte problémy s adaptací dítěte na nosítko, neváhejte se obrátit na ostatní rodiče nebo odborníky. Může se stát, že vám někdo doporučí trik, který u nich fungoval. Výrobci daného nosítka vám jistě rádi zkontrolují nastavení a usazení miminka v něm, abyste měli jistotu, že háček není v pohodlí.

 KISS Syndrom 

Pokud máte doma obecně dráždivé miminko, které neustále pláče, je nespokojené a máte problémy např. i s kojením, můžete hledat různé způsoby, jak jej utišit. Jednou z možností, na kterou se spousta rodičů plačtivých děti spoléhá, je ergonomické nošení, které opravdu v mnoha případech pomáhá – z nespokojeného miminka se rázem stane klidné, tiché a spokojené miminko.

Pokud však dítě i v nosítku stále hystericky pláče, je vhodné se zamyslet, zda náhodou netrpí KISS syndromem.

KISS syndrom (Kopfgelenks Induzierte Symmetrie Störung) je stav, kdy dochází k nerovnováze v oblasti krční páteře, zejména v oblasti mezi lebkou a prvním krčním obratlem. Tento problém může vzniknout například při porodu, kdy je hlavička dítěte vystavena velkému tlaku, nebo v důsledku nesprávné polohy dítěte v děloze.

Příznaky KISS syndromu mohou zahrnovat nadměrnou podrážděnost, problémy s krmením, asymetrie hlavičky, potíže s pohybem hlavy a celkovou nepohodu dítěte. Děti s tímto syndromem mohou být velmi citlivé na manipulaci, což může vysvětlovat jejich hysterické pláče i při nošení v nosítku.

Řešením může být terapie u odborníka na osteodynamiku, který se specializuje na jemné techniky manipulace s krční páteří a pohybovým aparátem. Tato terapie pomáhá uvolnit napětí v oblasti krku a obnovit rovnováhu, což může výrazně zlepšit pohodlí a spokojenost dítěte. Pokud máte podezření na KISS syndrom, je důležité se obrátit na odborníka, který vám pomůže stanovit diagnózu a navrhnout vhodnou léčbu.

 A jaké mohou být další příčiny, proč miminko v nosítku pláče? O těch hlavních se dočtete zde.

 

Nošení dítěte v nosítku je skvělý způsob, jak trávit čas s vaším dítětem a zároveň mít volné ruce na jiné činnosti. S trochou trpělivosti a správným přístupem si na něj zvykne nejen vaše dítě, ale i vy si užijete všechny jeho výhody.

English Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & techka s.r.o.