Showroom v Berouně!

Možno objednat zkoušení!

Rezervovat
Zákaznická podpora:+420 732 769 291info@monilu.cz

Inspirace: Jak kombinovat barvy

Jak kombinovat barvy?

Kombinace barev může být pěkná věda. Zejména, pokud chceme kombinovat náš outfit s dětským nosítkem.

oblékání existují dva typy lidí. Ti, kteří dávají průchod kreativitě a trendům, experimentují a kombinují, a především se nebojí barevných kombinací. Pak jsou tu ale i tací, kteří se nejraději drží kombinace černé a bílé, a jen málokdy sáhnou po barevnějším kousku. Důvodů může být nespočet. Pocit, že ona barva je moc křiklavá, nehodí se k barvě pleti, je těžko kombinovatelná. Důvodů, popřípadě výmluv, může být mnoho, ovšem pravdou je, že barvy sluší každému. Je jen důležité umět je kombinovat tak, aby finální výsledek byl famózní.

Oblíbená barva

Cesta k barvenému šatníku začíná nejlépe definicí oblíbené barvy. Každý má blízko k jisté barvě, a to z důvodů toho, že se ta barva pojí s přírodou, mořem, krásnou vzpomínkou, nebo jen vybočuje oproti jiným barvám. Barvy jsou kolem nás a jen těžko se najde někdo, kdo by neměl barvy rád.

jak-kombinovat-barvy

Nicméně ještě neznamená, že když se někomu líbí určitá barva, že mu automaticky bude sedět. Ačkoli zde existuje jistá poučka, která říká, že tmavým typům sluší spíše tmavší pastelové barvy, a světlým typům naopak světlé pastelové barvy, není nutné se tímto zcela řídit. Tato všeobecná rada je přínosná především pro ty, kteří potřebují navést k tomu, jaké barvy mají nosit. Doporučení je ovšem velmi jednoduché. Oblečení si vždy vyzkoušejte a sami posuďte, zda se vám barva na vás líbí nebo ne.

Pomoci vám může například i rozdělení barev dle ročního období. Každá osobnost se dá zařadit podle typu pleti a vlasů do jednoho z ročních období. Na základě toho se pak specifikují i barvy, které těmto typům sedí.

Kombinace barev dle ročního období

Letní typ

Těmto typům sluší nejvíce světlé, jemné odstíny. Špatně neudělají ani s chladnými odstíny a pastelovými barvami. Skvěle se dají kombinovat modré odstíny s růžovou, šedou nebo malinovou.

Zimní typ

Zimním typům sluší nejvíce základní barvy, ale i kontrastní kombinace. Tyto typy by se neměly bát tmavě červené, zelené, fialové, modré nebo sytě růžové.

Podzimní typ

Tento typ si hoví v tmavých a teplých odstínech. Zelená jim sluší ve všech odstínech, ale především v olivové, khaki nebo hráškové zelené. Další barvy, které tento typ podtrhují jsou čokoládová, béžová, rezavá nebo smetanová.

Jarní typ

Jarním typu nejvíce sluší jasné a zářivé barvy. Žlutá je jasná volba, pokud jde o výběr barvy. Další barvy jsou například broskvová, lososová, béžová, oranžová nebo korálová.

detske-koliky

Kombinace barev dle barvy vlasů

To, jaká barva vám bude nejvíce slušet se dá zjistit i podle barvy vlasů.

Zrzaté

Zrzatým vlasům sluší teplé barvy, nejvíce však zelená barva. Nicméně špatně se neudělá ani s tyrkysovou, azurovou, fialovou nebo zelenomodrou barvou.

Blonďaté

Blondýnám sluší nejvíce pastelové barvy. Další barvy, které těmto typům sedí, jsou například mátová, tyrkysová či růžová.

Hnědé

Hnědovláskám sluší hnědé barvy ve všech odstínech, nejvíce však cihlová. Špatně neudělají ani se žlutou barvou.

Černé

Těmto typům sluší nejen černé barvy, ale i červené, až rudé odstíny. Skvěle ladí ale i bílá a růžová.

Kombinace barev - základní pravidla

Vybrat jednu barvu nemusí být ještě takový oříšek, nicméně následné kombinování už práci dá. Ačkoli by se měl každý oblékat především dle toho, co mu je pohodlné a v čem se cítí dobře, ne vždy jdou všechny barvy spolu dohromady. Není třeba zoufat, i na toto existují různé poučky a rady, jak se v kombinování barev zlepšit, aniž by jeden musel platit mnoho peněz za různé kurzy.

Barevný kruh

Základem pro kombinaci barev, a to nejen v oblečení, je znalost barevného kruhu. Barevný kruh si představte jako pomocný diagram, který ukazuje škálu barev. Tento kruh má na svědomí Sir Isaac Newton, který ho roku 1666 představil světu. Od té doby má barevný kruh mnoho variant, ale podstata je stále stejná.

kruh-barevny

Kruh obsahuje základní barvy. Ty se dají rozdělit na 3 skupiny. První skupina obsahuje primární barvy, mezi které řadíme červenou, modrou a žlutou barvu. Druhá skupina, takzvaná sekundární, obsahuje zelenou, oranžovou a fialovou barvu. Poslední skupina, sekundární a terciální, obsahuje kombinace barev, a to červeno-oranžová, oranžovo-žlutá, žluto-zelená, červeno-fialová, modro-fialová a modro-zelená.

Jak s barevným kruhem pracovat?

Kruh máme, teď je důležité pochopit, jak s ním pracovat v souvislosti s oblečením. Pokud se kombinují více než dvě barvy, stačí využít několik metod.

  1. Trojúhelník

První metoda je pravidlo takzvaného trojúhelníku. Jde o to, že si nejdříve vezmete barevný kruh, a doprostřed vložíte trojúhelník. Ten můžete vložit dle libosti, nejpravděpodobněji ale tak, aby jedním ze tří vrcholů mířil na barvu, kterou máte jako základ a chcete ji skombinovat s dalšími barvami. Ty barvy, na které míří další dva vrcholy jsou pak ty barvy, které se s onou barvou dají sladit. Tato metoda funguje skvěle, pokud chcete kombinovat více než dvě barvy.

  1. Kontrastní barvy

Pokud potřebujete najít pouze jeden hodící se odstín, který bude s vaší barvou kontrastovat, můžete použít metodu čáry. Vždy si v kruhu najděte barvu, kterou již máte v oblečení zvolenou, a udělejte rovnou čáru k barvě naproti. Tyto kombinace mohou působit extravagantně, pokud zvolíte špatný odstín, nicméně jinak se barvy k sobě skvěle hodí.

  1. Sousedící barva

Pokud si chcete být stoprocentně jistí, že neuděláte v barvách chybu, můžete vždycky zvolit jako druhou barvu tu, která je na diagramu k vaší barvě sousedící. Těmto barvám se říká analogické barvy. Název je odvozen od toho, že to jsou barvy sousedící.

Tipy a rady z praxe

Když si nevíte rady

Ačkoli je barevný kruh skvělý pomocník, a na první dobrou jeho používání zní snadně, nemusí to tak být. Barvy mají vždy mnoho odstínů a kombinování se tak může zkomplikovat. Pro začátek se proto doporučuje nosit především jednu barvu, a kombinovat to postupně s doplňky. Tímto si tak otestujete, jak různé odstíny fungují a jak k sobě barvy jdou. Pokud budete v koncích, barvy jako bílá nebo černá vždy situaci zachrání.

Kolik barev kombinovat?

I když máte pocit, že vám kombinování barev jde, nesnažte se je překombinovat. Doporučuje se kombinovat maximálně 3 barvy. Kombinace více než 3 barev může působit nemístně, přehnaně až překombinovaně.

Po jaké barvě sáhnout?

To je velice individuální, avšak pokud si nevíte rady, myslete vždy na to, že neutrálními barvami nikdy nic nezkazíte. Mezi tyto barvy patří černá a bílá. Ačkoli se na první pohled zdá, že výčet není velký, s těmito barvami se dá zkombinovat téměř cokoli. Nejen že tyto dvě barvy spolu skvěle ladí, ale například černá se hodí nejen ke světlejším barvám, ale i k modré nebo zelené. Oproti tomu bílá zase skvěle hraje s tmavšími odstíny.

newborn

Barevné kombinace, které fungují

Pokud pořád tápete v tom, co si na sebe vzít, existují věkem prověřené barevné kombinace, které zaručeně zafungují. Mezi tyto kombinace se například řadí:

  • Černá + hnědá (odstín velbloudí)
  • Hnědá + zelená (olivová, khaki), červená, růžová
  • Černá + šedá
  • Zelená + fialová
  • Červená + modrá/žlutá
  • Modrá + červená, zelená /olivová)
  • Růžová + modrá, hnědá, šedá

Případně můžete doplnit outfit výraznými doplňky. Může se jednat o křiklavé tenisky, barevnou čepici, nebo parádní pásek. Kreativitě se meze nekladou.

Kombinace, které naopak nefungují

Na druhou stranu jsou zde barevné kombinace, které by se neměly nikdy dostat to kontaktu, neboť toto prostě nefunguje:

  • Hnědá + šedá
  • Černá + tmavě modrá
  • Zelená + oranžová
  • Fialová + žlutá
  • Červená + oranžová
  • Červená + růžová
  • Červená + fialová

Monochromatické outfity

Momentálně je trendy kombinovat odstíny jedné barvy. Tento trend se nazývá monochromatický outfit, a jde o to, že jedna barva se vašem oblečení vyskytne několikrát, ale vždy v jiných odstínech.

Ačkoli se zdá, že v tomto outfitu nelze šlápnout vedle, opak je pravdou. Některé odstíny jsou totiž teplejší, některé naopak studenější, a v kombinaci s dalším odstínem to nemusí zcela ladit.

Pokud si v tomto nejste jistí, do tohoto trendu se nepouštějte. Jedinou barvu, která se dá takto kombinovat a neudělá se tam téměř žádná chyba, je barva černá. 

Barva vs. odstín

V barevné škále berte v potaz, že se nacházejí pouze a jedině základní barvy. Každá barva má pak nespočet odstínů, které mohou zcela změnit hru. Jeden odstín oranžové nemusí zcela ladit, na druhou jiný odstín od stejné barvy může outfitu dodat dokonalý šmrnc. Proto je důležité tyto metody brát s rezervou a zkoušet vlastní barvené kombinace.

Intenzita odstínu také hraje svoji roli a dokáže outfit doladit, nebo rozbít. Rada je jednoduchá, jedna barva by měla být sytá, druhá jemnější. Tím se dosáhne harmonie ve výsledném vzhledu.

English Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & techka s.r.o.