Showroom v Berouně!

Možno objednat zkoušení!

Rezervovat
Zákaznická podpora:+420 732 769 291info@monilu.cz

Bylinky na zánět močových cest

Bylinky pro zánět močových cest

Neustálé nutkání k močení, bolest, pálení, řezání při močení. Zánět močových cest neboli cystitida. Co dělat, když se objeví, nebo když se objevuje opakovaně? Povolejte na pomoc přírodu. Máme pro Vás seznam bylinek, které Vám pomůžou v horším případě zpříjemnit či zkrátit průběh onemocnění, v lepším případě ho zaženou.

V případě akutního zánětu jsou vhodné tzv. flavonoidy, ty mají protizánětlivý účinek a zvyšují odolnost kapilárních stěn. Naopak počkejte s užíváním jalovce, jeho silice zvětšují objem vyloučené moči, čímž sníží počet bakterií, co Vám nedělají dobře, ale na úkor dráždění ledvin. Flavonoidy najdeme například ve zlatobýlu, přesličce, nebo vrbovce.

Jelikož je to strašák nejen zimního období, a zejména maminky umí pořádně potrápit, sestavili jsme pro vás přehled bylinek, jež vám mohou pomoci ulevit si od bolesti či předcházet potížím. Které to jsou?

Zlatobýl obyčejný

Tato bylina obsahuje krom flavonoidů ještě triterpenové kyseliny a třísloviny. Má protizánětlivé, detoxikační a močopudné účinky. Proto má skvělý vliv nejen na močové cesty a močový měchýř, ale i na ledviny. Navíc podporuje látkovou výměnu. Je vhodný i na léčbu revmatických obtíží, onemocnění prostaty, kožních problémů, ekzémů, hemeroidů a k hojení ran. Z bylinky se využívá nať a obvykle se popíjí ve formě čaje.

Přeslička rolní

Dalším flavonoidem je přeslička rolní, která má mírné protizánětlivé vlastnosti. Významné jsou její velmi silné diuretické (močopudné) účinky, které jsou natolik silné, že dokáží rozpustit močové kameny. Pravidelné pití čaje z přesličky pročistí krev a tím podporuje správnou funkci kardiovaskulárního systému. Jako obklad se používá na hnisavé rány.

Kombinace natě přesličky rolní, rdesna ptačího, třezalky tečkované a listů kopřivy tvoří vynikající čajovou směs na léčbu zánětu močových cest.

Vrbovka malokvětá

Do třetice flavonoidů patří vrbovka malokvětá. Mezi dalšími látkami, které obsahuje, zmíníme steroly, triterpenové kyseliny a třísloviny. Stejně jako přeslička se pyšní diuretickými a mírně protizánětlivými účinky. Podobně jako zlatobýl se užívá k podpůrné léčbě prostaty. K léčebným účelům užíváme nať.

Bolestivé křeče způsobené zánětem močových cest zmírníme látkami se spasmolytickým účinkem, které obsahuje máta a řebříček.

Řebříček obecný

Řebříček můžete používat při gynekologických problémech nebo k podpoře správného trávení, ale je také účinný při zmírňování křečí způsobených zánětem močových cest, zejména ve formě čaje. Díky svým protizánětlivým vlastnostem je vhodný také k ošetřování ran, puchýřů a zánětů dásní.

Byliny mají různé účinky, proč tedy jejich vlastností nevyužít – pro zpomalení zánětu připravíme čajovou směs. K zlatobýlu a řebříčku přidáme třapatku (echinaceu) a mochnu husí, dále trochu mochny nátržníku, dubové kúry a řeřichy potočnice (listy).

Brusinka velkoplodá

Asi nejznámějším bojovníkem proti zánětu močových cest jsou brusinky velkoplodé. Látky zvané proanthokyanidiny zabraňují bakteriím, aby se usazovaly na stěnách sliznice v močovém ústrojí. Je proto mnohem jednodušší tyto bakterie vyplavit z těla. To znamená, ýe se infekce (tak rychle) nerozvíjí.

brusinky

Medvědice lékařská

Medvědice lékařská, známá také jako hrozník, medvědík či polárníček, je nízký keř podobný brusinkám, patřící do stejné čeledi vřesovcovitých. Obsahuje fenolické glykosidy, třísloviny a další prospěšné látky. Listy medvědice mají močopudné a dezinfekční účinky, zejména na močový systém. Snižují kyselost moči, čímž předchází tvorbě močových kamenů a dokážou rozpouštět již existující kameny. Medvědice se doporučuje užívat ve formě čaje nebo čerstvých listů, přičemž je důležité dbát na správné dávkování, aby nedošlo k poškození jater při vyšších nebo dlouhodobých dávkách.

Rozrazil lékařský

Léčivka rozrazil zlepšuje stav močového ústrojí, snižuje cholesterol v krvi a podporuje metabolismus. Podobně jako zlatobýl se podává ve formě čaje při revmatických potížích, krom toho i při nechutenství. Ve formě kúry funguje jako očista při kožních problémech.

Pýr plazivý

Očistnou kúru zajistí kořen pýru plazivého. Je totiž diuretikum a odstraňuje toxiny z organismu, čistí krev. Úlevu přináší při cystitidě, ale i problémech se žlučníkem a játry. Ve formě obkladů zklidňuje vyrážky na pokožce.

Kopřiva dvoudomá

Pro pocit svěžesti a mladosti pijte ráno na lačný žaludek neslazený kopřivový čaj. Tento čaj obsahuje biogenní aminy, chlorofyl a minerály. Díky svým diuretickým účinkům pomáhá vyplavovat bakterie při zánětech. K přípravě čaje se využívají nať a listy kopřivy.

Lichořeřišnice větší

Přírodní antibiotikum lichořeřišnice získává stále větší popularitu. Tuto letničku můžete pěstovat v květináči na zahrádce nebo na balkóně. Má chuť podobnou ředkvičkám. Čerstvé květy a listy lze přidat do salátů, nebo je spolu s lodyhami naložit do octa. Místo sušené formy je lepší volbou tinktura, která má silnější účinky. Díky možnosti opakovaného použití je lichořeřišnice vhodná pro prevenci i léčbu opakovaných bakteriálních zánětů v oblasti urogenitálního traktu.

Petržel zahradní

Odvarem z petržele zahradní můžete pomoci ledvinám v jejich činnosti.

Pampeliška lékařská

Hladinu cholesterolu v krvi snižuje také pampeliška. Pampeliška podporuje chuť, má příznivé účinky na trávení, zácpu a plynatost. Močovému ústrojí ulevuje svými močopudnými látkami. Z pampelišky využijeme jak listy, tak kořen.

pampeliška

Vřes obecný

Seznam léčivých bylinek uzavíráme vřesem obecným, rostlinou s širokým spektrem účinků. V urologii je ceněn pro své dezinfekční a močopudné vlastnosti. Při dlouhodobém užívání vřes pomáhá rozpouštět močové kameny. Nejúčinnější formou je tinktura, jejíž účinky lze podpořit koupelemi z vřesového odvaru. Vřes je také vhodné kombinovat s dalšími léčivými bylinami. Čajová směs s hluchavkou, heřmánkem, břízou a zlatobýlem přinese ještě lepší výsledky.

Babské rady na zánět močových cest

Zánět močových cest je nepříjemné onemocnění, které se dá léčit i pomocí přírodních prostředků. Níže naleznete několik osvědčených babských rad včetně receptů na čaje a další domácí léky.

1. Brusinková šťáva

Brusinky obsahují látky, které zabraňují bakteriím přichytit se na stěny močových cest, čímž pomáhají předcházet infekci a podporují její léčbu.

Recept:

  • 200 g čerstvých nebo mražených brusinek
  • 1 litr vody
  • Med na doslazení (dle chuti)

Postup:

  1. Brusinky vařte ve vodě asi 10 minut.
  2. Nechte vychladnout a přeceďte.
  3. Podle chuti doslaďte medem.

Pijte 2-3 sklenice denně.

2. Kopřivový čaj

Kopřiva má silné diuretické účinky a pomáhá proplachovat močové cesty.

Recept:

  • 1 polévková lžíce sušených kopřivových listů
  • 250 ml vroucí vody

Postup:

  1. Zalijte sušené kopřivy vroucí vodou.
  2. Nechte louhovat 10 minut a poté přeceďte.

Pijte 2-3 šálky denně.

3. Čaj z medvědice lékařské

Medvědice lékařská má močopudné a dezinfekční účinky, které pomáhají při zánětech močových cest.

Recept:

  • 1 čajová lžička sušených listů medvědice lékařské
  • 250 ml vroucí vody

Postup:

  1. Zalijte sušené listy vroucí vodou.
  2. Nechte louhovat 15 minut a poté přeceďte.

Pijte 2-3 šálky denně, ale ne déle než týden v kuse.

bylinny-caj

4. Čajová směs proti zánětu močových cest

Tato směs kombinuje více bylin pro silnější účinek.

Recept:

  • 1 polévková lžíce přesličky rolní
  • 1 polévková lžíce rdesna ptačího
  • 1 polévková lžíce třezalky tečkované
  • 1 polévková lžíce listů kopřivy

Postup:

  1. Smíchejte všechny byliny dohromady.
  2. Zalijte 1 polévkovou lžíci směsi 250 ml vroucí vody.
  3. Nechte louhovat 10 minut a poté přeceďte.

Pijte 2-3 šálky denně.

5. Lichořeřišnicová tinktura

Lichořeřišnice má silné antibakteriální účinky a je vhodná pro opakované použití při bakteriálních infekcích.

Recept:

  • Čerstvé listy a květy lichořeřišnice
  • Alkohol (40-50%)

Postup:

  1. Nakrájejte čerstvé listy a květy a vložte je do sklenice.
  2. Zalijte alkoholem tak, aby byly všechny části rostliny ponořené.
  3. Uzavřete sklenici a nechte louhovat na tmavém místě 2-3 týdny. Občas protřepejte.
  4. Po vylouhování přeceďte tinkturu přes jemné sítko nebo plátno.

Užívejte 20-30 kapek tinktury 2-3krát denně.

6. Teplé obklady

Teplé obklady mohou pomoci ulevit od bolesti způsobené zánětem močových cest.

Recept:

  • Teplá voda
  • Ručník nebo látkový obklad

Postup:

  1. Namáčejte ručník do teplé vody.
  2. Vyždímejte přebytečnou vodu a přiložte na podbřišek.
  3. Nechte působit 15-20 minut.

Opakujte několikrát denně podle potřeby.

Doporučení

Při zánětu močových cest je důležité také:

  • Pít dostatek tekutin, aby se močové cesty dobře proplachovaly.
  • Vyhýbat se kofeinu a alkoholu, které mohou dráždit močový měchýř.
  • Udržovat dobrou hygienu a vyhýbat se těsné a neprodyšné spodní prádlo.

Pokud příznaky přetrvávají déle než několik dní, je důležité vyhledat lékařskou pomoc.

English Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & techka s.r.o.