Showroom v Berouně!

Možno objednat zkoušení!

Rezervovat
Zákaznická podpora:+420 732 769 291info@monilu.cz

5 Nejčastějších Mýtů o Nošení Dětí v Nosítkách

Nošení dětí v nosítkách / šátcích je stále populárnější trend mezi moderními rodiči. Mnozí z nás vidí výhody, které nošení nabízí – blízkost, pohodlí a volnost pohybu. Přesto se kolem tohoto tématu točí řada mýtů, které mohou rodiče od nošení odradit. Pojďme se podívat na pět nejčastějších mýtů a vyvrátit je.

Mýtus 1: Nošení dětí je škodlivé pro jejich páteř

Mýtus o škodlivosti nošení dětí pro jejich páteř pravděpodobně vznikl v době, kdy byla na trhu rozšířená nosítka typu "visítko", známá také jako "klokanky". V těchto nosítkách dítě viselo zavěšené za rozkrok a často bylo otočené směrem dopředu. Tato poloha neumožňovala přirozené zakřivení páteře do tvaru "C", což je pro novorozence a malé děti zásadní. Navíc hlava dítěte v této poloze tlačila na páteř, což mohlo způsobovat nepohodlí a potenciální rizika pro vývoj páteře a kyčlí. Tyto klokanky jsou na trhu bohužel stále ještě k sehnání, proto je třeba výběru nosítka věnovat dostatečný čas.

Při správném nošení v ergonomickém nosítku je nošení zcela bezpečné. Nosítka, která podporují přirozenou polohu dítěte s nohama do tvaru "M", jsou naopak ideální pro zdravý vývoj kyčlí i páteře. Proč?

Ergonomický design nosítek

Moderní nosítka jsou navržena tak, aby podporovala přirozenou polohu dítěte, která je klíčová pro zdravý fyziologický vývoj. Správné nosítko zajišťuje, že dítě sedí v pozici s koleny výše než kyčlemi, což je tzv. pozice "M" nebo "žába". Tato poloha nejenže napodobuje přirozenou polohu, jakou mají děti v děloze, ale také podporuje správný vývoj kloubů a páteře.

Dysplazie kyčelního kloubu

Mnozí odborníci, včetně pediatrů a ortopedů, podporují nošení dětí v kvalitních ergonomických nosítkách. Nošení dětí v těchto nosítkách totiž přispíva k prevenci dysplazie kyčelních kloubů. V případě, kdy má miminko doporučené široké balení (více plenek pro roztažení nožiček od sebe), postačí miminko ergonomicky nosit – postavení kyčlí je přesně takové, jako při širokém balení, ovšem mnohem přirozenější. Je však důležité, aby rodiče vybírali nosítka, která jsou certifikována a doporučována odborníky, a aby se naučili je správně používat.

Správné nošení

Klíčem k bezpečnému nošení je správné umístění dítěte a správné nastavení nosítka. Dítě by mělo být dostatečně blízko, aby rodič mohl políbit jeho hlavičku, a nohy by měly být rozloženy do tvaru "M". Záda dítěte by měla být jemně zakřivená v přirozeném tvaru "C". Nosítko by mělo být pevně přiléhající, ale ne příliš těsné, aby zajistilo podporu bez omezení dýchání. Vhodné je také volit nosítko šátkové, které nejlépe obepne páteř miminka.

 

Mýtus 2: Nošení dětí způsobuje přílišnou závislost

Tento mýtus vychází z obavy, že nošené děti se stanou příliš závislými na svých rodičích, rodiče budou jejich „otroci“ a děti rozmazlené. Slyšeli jste to již také? Především od starší generace, od vašich rodičů, či prarodičů? Zde jsou argumenty, jak si nošení obhájit.

Podpora bezpečí a jistoty

Nošení dětí přirozeně podporuje pocit bezpečí a jistoty. Blízkost rodiče nebo pečující osoby pomáhá dítěti cítit se chráněné a milované, což je klíčové pro jeho emocionální vývoj. Děti, které jsou nošeny, mají pravidelný přístup k fyzickému kontaktu, což pomáhá budovat silné emocionální pouto.

Rozvoj sebevědomí a samostatnosti

Dítě, které se cítí bezpečně a milováno, je obvykle sebevědomější a ochotnější objevovat svět kolem sebe. Nošení podporuje rozvoj sebevědomí tím, že dětem umožňuje pozorovat svět z bezpečné výšky, navíc z náručí maminky – tedy se nemusí bát. Z této perspektivy mohou děti lépe sledovat a učit se z interakcí dospělých, což přispívá k jejich kognitivnímu a sociálnímu rozvoji.

Mnoho studií ukazuje, že děti, které byly nošeny, často vykazují větší emoční stabilitu a schopnost lépe se adaptovat na nové situace. Tím, že nošení uspokojuje základní potřeby dítěte pro blízkost a kontakt, pomáhá mu to rozvíjet zdravé vztahy i mimo rodinný kruh.

Nošení dětí tedy nepodporuje jejich závislost, ale spíše posiluje jejich pocit bezpečí a podporuje zdravý emocionální a sociální vývoj. Rodiče by se neměli bát, že nošením "rozmazlí" své děti; naopak jim poskytují pevný základ pro rozvoj sebevědomí a samostatnosti.

 

Mýtus 3: Nošení dětí je nepohodlné pro rodiče

Mnoho lidí si myslí, že nošení dětí v nosítku / šátku je fyzicky náročné a nepohodlné, zejména pro rodiče, kteří musí dítě nosit delší dobu. Jak to tedy je? „Zvládnu dvouhodinový výlet třeba se svým ročním dítětem pouze v nosítku?“

Nepohodlí při nošení v rukách

Nošení dítěte pouze v rukách může být skutečně velmi namáhavé, zejména jak dítě roste a stává se těžším. Takové nošení vede k namáhání zad, ramen a rukou, což může způsobit dlouhodobé zdravotní problémy pro nositele. Ergonomická nosítka a šátky však pomáhají rovnoměrně rozložit váhu dítěte a poskytují potřebnou oporu.

Výhody ergonomických nosítek

Moderní ergonomická nosítka jsou navržena tak, aby minimalizovala fyzickou zátěž pro rodiče. Nosítka rovnoměrně rozkládají váhu dítěte přes boky a ramena rodiče, což snižuje tlak na zádové svaly. Díky správnému nastavení popruhů a podpory zad mohou ergonomická nosítka dokonce přispět k lepšímu držení těla a ulevit bolavým zádům a rukám.

Nastavení a přizpůsobení

Klíčem k pohodlnému nošení je správné nastavení nosítka. Rodiče by měli věnovat čas nejen výběru kvalitního nosítka, ale také se naučit jej správně přizpůsobit svým potřebám. Správné nastavení zajistí, že nosítko bude pohodlné a efektivní, a umožní rodičům nosit své děti bez nadměrné únavy. Vhodná jsou nosítka s tvrdším bederním pásem a dobře vyztuženými ramennímu popruhy.

 

Mýtus 4: Nosítka jsou vhodná pouze pro malé děti

Tento mýtus často vede k nedorozumění, že nosítka jsou určena pouze pro novorozence a kojence, což může omezit rodiče v tom, aby nadále využívali výhod, které nošení dětí nabízí. Skutečnost je však taková, že nosítka jsou navržena tak, aby byla využitelná pro děti různého věku, a to včetně batolat.

Nosítka pro různé věkové kategorie

Na trhu existuje široká škála nosítek, která jsou přizpůsobena potřebám dětí různých věkových skupin. Mnoho nosítek je vybaveno nastavitelnými prvky, které umožňují přizpůsobení velikosti nosítka růstu dítěte. To znamená, že jedno nosítko může sloužit od kojence až po batolecí věk, aniž by bylo nutné vyměňovat za větší model.

Výhody nošení starších dětí

Nošení starších dětí může být velmi praktické, zejména v situacích, kdy je potřeba rychle se přesunout nebo když je dítě unavené z chůze. Nosítka umožňují rodičům mít volné ruce a zároveň poskytují dítěti možnost odpočinku a pohodlí. Navíc nošení podporuje pokračování blízkého vztahu mezi rodičem a dítětem a poskytuje pocit bezpečí i v neznámém prostředí.

Krosna či ergonomické nosítko pro větší děti?

Krosna a nosítko pro větší děti se výrazně liší v designu a funkčnosti. Ergonomické nosítko je navrženo tak, aby lépe rozložilo váhu dítěte blíže k tělu nositele, což znamená, že nenarušuje těžiště nositele tak jako krosna. Díky tomu je nošení pohodlnější a méně náročné na záda a ramena. Krosna je obvykle mnohem těžší a může způsobit větší unavení nositele, přičemž také bývá méně ergonomická, což může vést k nepohodlí při delším nošení. Ergonomické nosítko nabízí lepší podporu jak pro dítě, tak pro rodiče, a je často preferováno pro každodenní použití.

 

Mýtus 5: Nošení dětí je jen pro matky

Tento mýtus vychází z tradičních představ, že péče o děti je především záležitostí žen. V dnešní době se však role rodičů mění a stále více mužů se aktivně zapojuje do péče o své děti, což zahrnuje i nošení dětí v nosítkách.

Nošení dětí tatínky a jinými pečujícími osobami

Nošení dětí není výhradní doménou matek. Tatínkové, prarodiče a další pečující osoby mohou rovněž využívat výhod, které nošení přináší. Pro tatínky může být nošení dětí v nosítku skvělým způsobem, jak posílit své pouto s dítětem a aktivně se podílet na jeho výchově. Blízký fyzický kontakt podporuje emocionální vazbu a přispívá k rozvoji důvěry mezi dítětem a otcem.

Nošení dětí může být také příležitostí pro partnery, aby sdíleli rodičovské povinnosti a užívali si společné chvíle s dítětem. Při nošení se často střídají, což nejen usnadňuje péči o dítě, ale také umožňuje každému rodiči zůstat aktivně zapojen a zároveň si odpočinout.

Moderní táta

Tatínkové mohou využít nošení dětí v nosítku nejen doma, ale i při různých volnočasových aktivitách. S dítětem v nosítku se mohou vydat na fotbalový zápas, kde si užijí společné chvíle a podpoří svůj oblíbený tým, aniž by museli řešit problém s kočárkem nebo omezením pohybu. Stejně tak mohou vyrazit s kamarády do přírody na procházku nebo piknik. Nošení dětí tak nejen posiluje pouto mezi otcem a dítětem, ale také umožňuje tatínkům pokračovat v jejich oblíbených aktivitách, zatímco se starají o své malé ratolesti.

Podpora moderních ergonomických nosítek

Moderní ergonomická nosítka jsou navržena tak, aby seděla různým typům postav, což znamená, že jsou vhodná pro každého, bez ohledu na pohlaví. Díky variabilním nastavitelným popruhům mohou nosítka pohodlně používat jak muži, tak ženy.

Nošení dětí v nosítkách je nejen praktické, ale také přináší řadu výhod pro rodiče i děti. Doufáme, že tento článek pomohl rozptýlit některé z nejčastějších mýtů a přinesl vám potřebné informace k tomu, abyste se mohli rozhodnout informovaně. Pamatujte, že klíčem je vždy správný výběr nosítka a jeho používání podle doporučení odborníků. Přejeme vám mnoho krásných společných chvil s vašimi dětmi!

English Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & techka s.r.o.