Zákaznická podpora:+420 732 769 291info@monilu.cz

Vše, co potřebujete vědět o kojení

Kojení je výsadou ženy

Mateřské mléko je to nejpřirozenější, nejlepší a nejzdravější, co jen miminku v prvních dnech, týdnech, měsících nebo i letech můžete dát. Kojení však není jen o jídle. Miminku je velkým přínosem i v oblasti psychické, kdy poskytuje miminku uklidnění, prohlubuje vzájemné citové pouto s matkou, v neposlední řadě je i levné a ekologické. Kojení vám pomůže zvládnout celou řadu virových nemocí, díky obsahu protilátek. Je tak velice časté, že i když celá rodina ulehne s chřipkou, kojené miminko nic nechytí, protože od maminky spolu s mlékem přijímá i protilátky.

Kojení novorozence je důležitou každodenní činností v životě miminka i matky. Je důležité nejen z důvodu výživy, ale i pro čas strávený s miminkem.

Co je hladové mléko?

Termíny "slabé" nebo "hladové" mléko se v kontextu kojení někdy používají k popisu mléka, které se zdá být méně výživné nebo které má nižší obsah tuku. Nicméně, tyto pojmy nejsou vědecky přesné a mohou být zavádějící. Neexistuje slabé či hladové mléko. Mateřské mléko se skládá z různých fází během jednoho kojení. Po přiložení k prsu miminko vypije nejprve mléko, které už v prsu je. Takové mléko bývá obvykle řidší a uhasí prvotní žízeň. Tok mléka je navíc velmi kolísavý. Pokud se nějakou dobu miminko z prsu nekojí, prso může být nalité.

Prvotní tok tak může miminko překvapit a může se až zakuckat. Následně se tok sníží a miminko musí tok opět navýšit sáním. Pokud se miminko začne pomalým tokem mléka rozčilovat, či se nám začne zdát, že slaběji začalo tahat, můžeme mu dopomoci tím, že prs stlačíme mezi dvěma prsty. Jak si miminko prso „roztahá“, mléko se spustí a začne se tvořit přesně na míru miminka. Takové mléko je hustější, sytější, obsahuje více bílkovin. Všechno mléko, které miminko vypije je důležité a vzácné a když dostatečně přibírá, tak není potřeba nic řešit. Svým složením a vzhledem je mateřské mléko jedinečné.

Kvalita a složení mateřského mléka se může mírně lišit v závislosti na různých faktorech, včetně stravy matky, ale tělo je obvykle schopné vyrobit mléko, které je přizpůsobené potřebám dítěte. Mléko má vždy tu správnou teplotu, mateřské mléko nikdy nezapomenete doma. Kojit můžete i v nosítku či šátku! Takové kojení je navíc velmi diskrétní.

 kojení v nosítku

Mlezivo – tekuté zlato

Již zhruba od 14.týdnu těhotenství dochází v prsních žlázách k tvorbě mleziva. Žena si může všimnout, že po zmáčknutí prsu začne z bradavky po kapkách vytékat čirá tekutina. Těsně před porodem a krátce po něm se barva změní na mléčně žlutou.

Právě mlezivo v těchto dnech je pro dítě nesmírně důležité. Mlezivo obsahuje obrovské množství vitamínů, minerálů, bílkovin a dalších nesmírně důležitých látek. Mlezivo také obsahuje i celou řadu protilátek, které miminko chrání v prvních týdnech života před infekcemi ze zevního prostředí, když ještě nejsou schopna imunitní reakce a produkce vlastních protilátek. Ne nadarmo se mlezivu říká „tekuté zlato“. Mleziva stačí miminku málo, je velice výživné. Pokud z nějakých důvodů nemůže být miminko v přítomnosti maminky, aby bylo mlezivem kojeno, je velmi důležité mlezivo ručně odstříkávat a miminku ho nosit, klidně i po těch nejmenších dávkách. Každá kapka se počítá.

Velikost žaludku novorozeného miminka odpovídá zhruba velikosti třešně.

kojeni-velikokst-zaludku

Bonding jako lék na rozjetí laktace

Již v prenatálním období vzniká mezi matkou a dítětem vztah, díky kterému se buduje emoční vazba. Po porodu přichází na řadu tzv. „bonding“, tedy proces, kdy se právě narozené, nahé miminko položí ihned na nahou hruď maminky. V tento moment dochází k další vlně vyplavení hormonů prolaktin a oxytocin. Právě tyto hormony jsou velmi důležité pro utvoření tolik silného mateřského pouta, pro rychlý a bezproblémový rozjezd kojení, zavinování dělohy, jako prevence poporodní deprese a v neposlední řadě i pro lepší adaptaci miminka. Kontakt kůže na kůži (tzv. skin to skin) lze nejlépe realizovat u zdravého, donošeného miminka a lze jej ve spoustě porodnic realizovat i po císařském řezu. Optimální doba pro nerušený bonding jsou dvě hodiny, během kterých by rodička s miminkem neměli být rušeni. Veškeré nutné ošetření a kontrola miminka lze provést na těle matky, případně až po bondingu (vážení, měření apod.).

Tělo matky perfektně funguje i jako vyhřívané lůžko. Některé studie uvádějí, že po porodu se tělo maminky vlivem hormonů zahřeje, aby právě lépe udrželo teplotu miminka při bondingu. Postačí tak přes maminku s miminkem položit deku či nahřátý ručník a tepelný komfort je pro miminko zajištěn. Během bondingu se také nechává dotepat pupečník, kdy během dotepání pupečníku se k miminku dostane až 150ml krve (což je zhruba 1/3 celkového množství krve miminka). V případě předčasného oddělení pupečníku může pro miminko znamenat snížení objemu krve, čímž se sníží zásoba železa a hrozí anemie.

Pokud z jakéhokoliv zdravotního důvodu nebyl bonding umožněn, lze jej provést kdykoliv zpětně. Tulte se nazí kdykoliv to jen bude možné, klidně celé šestinedělí. Kontakt kůže na kůži je skvělý lék pro navýšení tvorby mléka, je hojně doporučován laktačními poradkyněmi.

Jak často kojit?

Ne vždy je vše zalité sluncem. Šestinedělí je obrovsky náročné období (máme o tom článek), kdy je žena velmi zranitelná. Se ženou cloumají hormony, děťátko pláče a frustrace se zvyšuje s často rozdílnými radami z řad nemocničního personálu. Jedna sestřička radí kojit každé 3h, ale jen 5min z každého prsa, další zase ženu podporuje v co nejčastějším přikládání a podporuje i spaní miminka u prsu, či ve společné posteli.

Pro bezproblémové kojení a správné fungování tvorby mléka je žádoucí kojit tzv. na požádání. To znamená, že nakojíme miminko kdykoliv si „řekne“. Postupem času vypozorujeme signály, jaké nám miminko dává. Pláče, rozčiluje se, otevírá pusinku, mlaská apod. Je naprosto v pořádku kojit i půl hodiny v kuse, dokonce i když před půl hodinou jedlo zase. Kolují mýty o tom, jak miminko musí jíst jen každé tři hodiny, aby se nemíchalo natrávené mlíčko s čerstvým. Mateřské mléko je však velmi rychle stravitelné, oproti průmyslově vyrobené umělé výživě. Kojené děti kojíme kdykoliv a kdekoliv, a tak dlouho, jak jen potřebují.

kojeni-clanek

Dej mu radši dudlík, nedělej dudlík ze sebe!

I tato věta, v různých podobách, se řadí mezi nežádoucí, a hlavně poškozující mýlky. Kojení není jen o příjmu potravy, ale poskytuje i miminku uklidnění a pocit bezpečí. Dudlání ho uklidňuje, a právě tento kontakt je také velmi důležitý pro dostatečnou tvorbu mléka. Postupem času se miminko naučí nenutritivně sát, aniž by se mu mléko spustilo. 

Dudlík – dobrý sluha, ale zlý pán.

Začalo vám miminko méně přibírat? Je neklidné, často se u kojení rozčiluje, odtrhává se od prsu, pláče? Zdá se vám, že máte méně mléka? Pokud používáte dudlík, zbystřete. Je časté, že používání dudlíku odstartuje velmi nepříjemný bojkot kojení. Dudlání dudlíku miminku často mění způsob sání. Miminko začne méně otevírat pusinku, na prso se nechytá plně otevřenou pusinkou. Vlivem toho dojte k nesprávnému přisátí a kojení je méně produktivní.

Miminko vytáhne z prsu méně mléka než obvykle a proto, že kojení funguje na principu poptávka = nabídka, prsa začnou velmi rychle produkovat menší množství mléka. Nepřibírání miminka je na světě a ženu čeká velké úsilí, aby dudlík odbourala a podpořila vetší tvorbu mléka.

Podobně rizikové je i používání kojících kloboučků.

Je velmi smutné, že se ženám velmi často dostane v porodnicích slov, že mají „špatné bradavky“. Že jsou moc velké, moc malé, moc ploché, vpáčené. Faktem ale je, že každé prso maminky je pro její miminko dokonalé. Při kojení miminko nenasává jen bradavku, ale i část dvorce. Přisátí by mělo být asymetrické, kdy bradavka směřuje do horního patra, přičemž nos miminka zůstane volný. Se správným přisátím pomůže šikovná laktační poradkyně, která může ženu navštívit i v porodnici, nebo v klidu domova. Zdravotní pojišťovny navíc na laktační poradenství přispívají. Laktační poradkyni můžete vybrat dle okresu působení například na webu www.mamila.sk nebo www.kojeni.cz

Když ono v noci v postýlce tak hezky spinká

Pokud zaznamenáváte jakékoliv problémy s kojením a miminko v noci tvrdě spinká samo v postýlce, zpozorněte. Pokud miminko cítí, že je někde samo, případně je ještě zabalené v zavinovačce, upadá do mnohem hlubšího spánku, než kdyby spalo společně s matkou.

Ač to zní idylicky, že miminko hezky spinká, kojení to může také narušit. Miminko se mnohem méně hlásí o mléko, což je obzvláště v noci, kdy je laktace nejvyšší, velmi žádoucí, aby se hlásilo. V noci totiž dochází k největšímu uvolňování hormonu prolaktin. Pokud tedy zaznamenáváte snížené množství produkce mléka, právě noční kojení byste se měli věnovat co nejvíce.

Stejně tak je důležitá poloha při kojení. Najděte si tu svou - která je pohodlná pro vás i vaše miminko. 

Kdy je čas na dokrm?

Po porodu miminko ztrácí část své porodní váhy (obvykle 10-15%), od 3. až 4. dne miminko začíná váhou nabývat. Porodní váhy by mělo dosáhnout do 2-3 týdnů.

V případě, že miminko po 3-4 dnech nepřibývá, málo čůrá, v plence se objevují oranžovo-hnědé skvrnky (uráty), je potřeba miminku podat dokrm. Jako nejideálnější dokrm se jeví dárcovské mateřské mléko. Větší nemocnice mívají své mateřské banky, do kterých jiné maminky ukládají nadbytek svého mateřského mléka. To potom slouží pro malá miminka, která dokrm potřebují. Dárcovské mléko často dokáží opatřit i laktační poradkyně.

Pokud není možné miminko dokrmit mateřským mlékem (ať už vlastním odstříkaným, nebo dárcovským), můžeme podat umělou kojeneckou výživu.

čas na dokrm

Na způsobu podání dokrmu záleží

Podat dokrm miminku můžeme různými způsoby. Nejsnadnější se jeví dokrm lahvičkou s novorozeneckou savičkou. Tento způsob podání dokrmu však není ideální. Stejně jako dudlík, i lahvička kazí techniku přisátí, miminko méně otevírá pusinku, navíc to z lahvičky teče snadněji než z prsa.

Díky tomu si miminko velmi rychle všimne, že pití z lahvičky mu dá mnohem méně práce a u prsa se přestane snažit. Ve většině případů následuje bojkot kojení, kdy miminko začne prso odmítat, začne se u kojení kroutit, odtahovat, rozčilovat. Jako nejvhodnější způsob dokrmu se jeví dokrm kalíškem (či panákem) nebo cévkou po prsu.

Dokrm pomocí cévky

K dokrmení cévkou po prsu budete potřebovat novorozeneckou cévku CN-01 (seženete ve zdravotnických potřebách či lékárnách), lahvičku a mléko (mateřské či umělou výživu). Miminko přiložíme k prsu, necháme ho přisát a koutkem pusinky mu zavedeme cévku. Opačný konec cévky ponoříme do mléka. Miminko si tak spolu s kojením začne tahat i dokrm z lahvičky, jako by pilo tenoučkým brčkem. Obrovskou výhodu má tato forma dokrmu v tom, že prsa jsou nadále stimulována k další tvorbě mléka. Opět platí, že nabídku tvoří poptávka, takže čím déle a častěji miminko bude trávit na prsu času, tím více se bude mléka tvořit.

kojeni-cevkou

Pozor na růstový spurt

Co se však týče přibývání na váze kojených miminek, mějte na mysli, že kojená miminka přibývají skokově. Může se stát, že jeden týden miminko přibere pouze 150g, další týden však přibere klidně 500g. Stejně tak se děje, když miminko prochází růstovým spurtem.

Miminko, které právě prochází růstovým spurtem může být neklidné, více plačtivé, vyžaduje častější kojení, přitom nemusí přibrat na váze vůbec nic. Za krátkou dobu však vyroste hned o několik centimetru! Růstový spurt tak může být nesprávně zaměněn za „neprospívá, máte málo mléka, dokrmujte“. Takových spurtů je během prvního roku života hned několik. 

Bylinky na podporu laktace

Pro ještě větší podpoření laktace může žena užívat bylinky. Ať už ve formě kojících čajů, nebo bylinných kapslí. Mezi nejčastěji doporučované bylinky se řadí pískavice – řecké seno, benedikt lékařský, moringa, jestřabina lékařská, fenykl či kopr.

Pokud máte jakékoliv potíže s kojením, neváhejte a ozvěte se laktační poradkyni ve vašem okolí. Spousta problémů se dá s trochou píle vyřešit a věřte, že benefity, jaké kojení má, jen tak něco nepřekoná.

V případě, že se však rozhodnete kojení ukončit, nevyčítejte si to. Každá máme právo dělat svá osobní rozhodnutí, každá děláme to, co víme, že zvládneme.

English Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & techka s.r.o.